Skip to content

Cart

Your cart is empty

Article: Hoe kies je een bio-ethanolhaard?

Hoe kies je een bio-ethanolhaard?

Hoe kies je een bio-ethanolhaard?

Wil je een ethanolhaard kiezen? Lees dan verder. In de afgelopen jaren is ethanolverwarming populair geworden als een betrouwbaar en zuinig alternatief voor extra warmte. Met zoveel modellen op de markt kan het kiezen van de juiste haard echter verwarrend zijn. Laten we eens kijken naar de belangrijkste dingen waar je op moet letten bij het maken van je keuze.

Hoe een ethanolhaard werkt,
Het kiezen van het type ethanolhaard,
De behoefte: extra verwarming en/of decoratie,
De kracht van de brander,

Hoe een ethanolhaard werkt

Laten we eens eenvoudig bekijken hoe een ethanolhaard eigenlijk werkt. Deze haard heeft twee hoofdonderdelen:

Het frame van de haard: Dit is meestal gemaakt van ijzer, soms van MDF of glas. Het is het zichtbaarste deel van de haard en wordt vormgegeven om het gewenste ontwerp te krijgen.

De brander: Gemaakt van roestvrij staal, dit is het cruciale onderdeel van de haard. Hier vindt de verbranding plaats, en het bevat ook de ethanoltank.

Daarnaast kunnen er extra elementen zijn, zoals beschermende roosters of brandwerende ramen, die soms al bij het oorspronkelijke ontwerp zijn inbegrepen of later kunnen worden toegevoegd.

De werking van een ethanolhaard is eigenlijk vrij simpel. Hier is een stapsgewijze uitleg:

Vullen van de ethanol: Als de brander koud is, vul je de ethanol in de tank (het holle gedeelte waar soms keramische vezels aanwezig zijn) tot aan de vulindicator.

Aansteken van de ethanol: Vervolgens steek je de ethanol aan met een lange aansteker, en de vlam verspreidt zich over de breedte van de brander.

Je kunt nu genieten van de warmte van je ethanolhaard. Het is eigenlijk zo eenvoudig als dat!

De verschillende soorten ethanolhaarden

Bij ethanolhaarden kunnen we vier profielen onderscheiden, elk met zijn eigen kenmerken.

Wandhaarden:

Wandhaarden, ook wel vaste haarden genoemd, zijn modellen die je, afhankelijk van het type, met of zonder uitsparing aan de muur kunt bevestigen met behulp van een bevestiging set. Afhankelijk van de installatievereisten kan er gipsplaatwerk nodig zijn voor een inbouwmodel, of je kunt ze eenvoudig aan de muur bevestigen door te boren en pluggen te gebruiken.

Vrijstaande haarden:

Deze vrijstaande haarden kunnen in elke gewenste ruimte op de vloer worden geplaatst en fungeren als een designelement vergelijkbaar met meubilair. Ze vereisen weinig voorbereiding voor gebruik en kunnen gemakkelijk van de ene kamer naar de andere worden verplaatst.

Tafelhaarden:

Tafelhaarden zijn compacte en indien nodig draagbare modellen. Ze zijn voornamelijk bedoeld om op een tafel of meubel te worden geplaatst als decoratief element, waardoor je kunt genieten van het plezier van een levend vuur. Grotere modellen bieden nog steeds aangename warmte in je interieur.

XXL-haarden:

XXL ethanolhaarden vallen op door hun massieve uitstraling, soms zelfs monumentaal. Ze kunnen op de grond worden geplaatst of aan de muur worden bevestigd, afhankelijk van het model, maar zijn over het algemeen niet draagbaar. Het is belangrijk om de locatie zorgvuldig te kiezen, want eenmaal op hun plek zijn ze moeilijk te verplaatsen.

Waar wordt een ethanolhaard voor gebruikt?

Een ethanolhaard wordt vaak meer geassocieerd met de esthetiek van een interieur dan met puur verwarmingsdoeleinden. Dit is deels waar, omdat ethanolhaarden verkrijgbaar zijn in verschillende ontwerpen en de keuze in uiterlijk van groot belang is voor een samenhangende interieurinrichting.

Het is echter belangrijk om de warmtebijdrage die deze haarden kunnen leveren niet over het hoofd te zien, vooral als ze goed zijn afgestemd op de grootte van de te verwarmen ruimte. Tegenwoordig zijn er veel modellen op de markt die niet alleen karakter aan uw woonruimte toevoegen, maar ook zorgen voor een aanzienlijke warmtewinst.

Als je overweegt een ethanolhaard aan te schaffen, is het essentieel om met deze gegevens rekening te houden en jezelf de juiste vragen te stellen: ben je op zoek naar puur decoratie, extra verwarming, of misschien beide? Dit zal natuurlijk leiden tot een selectie van haarden die het beste aansluiten bij jouw specifieke wensen en behoeften.

Kies een geschikt brandervermogen

Elk verwarmingssysteem, of het nu wordt gebruikt als back-up of als hoofdverwarming, moet worden afgestemd op de specifieke behoeften wat betreft het vermogensniveau. Dit geldt ook voor ethanolhaarden, en we gaan bekijken hoe je het benodigde vermogen voor een ethanolbrander kunt bepalen.

Net als bij andere verwarmingsmethoden wordt het vermogen van ethanolbranders uitgedrukt in Watt. Om het benodigde vermogen voor een kamer te berekenen en een goede warmtewinst te realiseren, hanteren we empirisch een richtlijn van 1 kW per 10 m² voor een kamer met een standaard plafondhoogte. Dit houdt rekening met de afmetingen in relatie tot de ventilatiemogelijkheden in de ruimte, zoals natuurlijke zuurstoftoevoer en koolmonoxide-afvoer.

Je kunt ook onze calculator gebruiken om het vermogen van je brander te bepalen. Vul simpelweg de oppervlakte van de kamer in vierkante meters in.

Bij het kiezen van een brander is het vermogen het belangrijkste kenmerk. Bijkomende specificaties zijn de grootte van de tank in liters en het verbruik in liters per uur, wat de autonomie beïnvloedt (meestal 3 tot 4 uur op vol vermogen).

Er zijn verschillende vormen van ethanolbranders, zoals ronde en rechthoekige. Ronde branders zijn doorgaans klein en geschikt voor ethanolhaarden met een laag volume, zoals tafelhaarden. Ze hebben een vast vermogen en worden gevuld met ethanol, waarna ze worden aangestoken.

Rechthoekige blokken zijn verkrijgbaar in diverse maten, variërend van 30 cm tot 160 cm. Oudere modellen zijn mogelijk niet verstelbaar, maar tegenwoordig komen steeds meer modellen met aanpassingsmogelijkheden. Deze stellen je in staat de vlam te moduleren, niet alleen voor het regelen van de warmtetoevoer, maar ook voor een langer genot van het vuur

Onder de rechthoekige blokken zijn er enkele wand- en dubbele wandmodellen. Dubbele wanden hebben een roestvrijstalen voering, wat resulteert in minder warmteontwikkeling aan de buitenkant. Dit maakt ze geschikt voor inbouw in materialen die gevoeliger zijn voor warmte. 

Read more

Bio Ethanol Haarden

Bio Ethanol Haarden

Je bent er helemaal klaar voor om de sprong te wagen en een bio-ethanolhaard aan te schaffen. Voordat je de stap zet, zijn er echter enkele essentiële zaken waarmee je rekening moet houden, zoals v...

Read more
Creëer de Perfecte Sfeer: Een Cinewall met Automatische Brander Inbouwen

Creëer de Perfecte Sfeer: Een Cinewall met Automatische Brander Inbouwen

Creëer de Perfecte Sfeer: Een Cinewall met Automatische Brander Inbouwen Droom je van een gezellige en stijlvolle sfeer in je woonkamer? Overweeg dan de installatie van een cinewall met een automat...

Read more